Втора операция на Дани ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Мила Бурова   
Неделя, 03 Януари 2010 18:13

Мили приятели, за съжаление резултатите от проведения на 17 април 2009 г. редовен преглед не бяха добри, противно на това, което очаквахме и на което се надявахме.

След направена рентгенова снимка на таза, докторите са установили отклонение от нормата с 34% на десния крак. Лекарите са обяснили, че това отклонение се е получило вследствие на бързото израстване на Дани в последните няколко месеца (около 10 см.). То причинява и болките в тазобедрената става, които той има.

Налага се да се направи нова операция на Дани: пластика на покрива на ямката на тазобедрената става, чрез която ще се коригира това отклонение и ще позволи по-нататъшно успешно продължаване на терапията, до пълното израстване на Дани.

Ако операцията не бъде извършена навреме, това ще доведе до усложнения и пълно износване на ставата, което ще наложи поставянето на изкуствена става: много по-сложна, опасна и скъпа операция.

За да не отидат напразно всички усилия, направени до момента от Дани, от лекарите и родителите му, а и от всички вас, които помагате, най-доброто решение е да бъде извършена операцията на покрива на ямката на тазобедрената става.
Датата е насрочена за 12 януари 2010 година.

През тези няколко месеца от април досега Дани продължи да спазва досегашния си режим, като към него рехабилитаторите от клиниката включиха и допълнителни упражнения.

След операцията ще бъдат поставени нови шини и Дани ще продължи да следва двигателния режим, изготвен от рехабилитаторите.

На 27 април 2009 г. от медицинския директор на клиниката в Ашау бе изпратена оферта за операцията, анестезията, и престоя от 3 седмици на обща стойност 13,786.21 Евро.

Тази оферта не включва лечението от главния лекар и снабдяването с помощни материали и средства, за които ще бъде необходима допълнителна сума, като окончателния й размер ще бъде ясен едва след приключване на стационарния болничен престой.

В момента по сметките на Дани има 29,130 Евро, които са предвидени за следващите смени на шините, както бе по първоначални прогнози.

Сумата, необходима за операцията е извънреден и непредвиден разход.

Освен необходимите минимум 14,000 Евро, този път родителите му се нуждаят от финансова подкрепа за осъществяване на самите пътувания до Ашау.

Затова Милен и Мария се обърнаха към няколко немски фондации, подпомагащи лечението на деца в чужбина, с молба за съдействие. Списъкът с тези фондации бе предоставен от Урсула Бланке – социален работник към клиниката в Ашау. Две от тези фондации: AWD-Stiftung Kinderhilfe и Franz Beckenbauer Stiftung се отзоваха и отпуснаха част от необходимите за операцията и престоя средства, а именно 7,000 Евро общо.

За съжаление тук се налага да ви информираме за поредната безотговорна проява на Българската държава, в лицето на Националната здравноосигурителна каса.

Вече месеци наред сем. Атанасови очакват отговор на подадена от тях молба за официален документ, че НЗОК не може да осигури средства за операцията на Дани. Този официален отказ, издаден от касата е един от необходимите документи, които AWD поиска, за да предостави отпуснатите средства.

Също така месеци наред не е издаден и изисквания формуляр Е 112, който дава разрешение за лечението на Дани в чужбина съгласно:

„ПРАВОТО НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и европейското икономическо пространство”

„…Съгласно координационните регламенти за социално и здравно осигуряване осигурените лица от една държава - членка, които искат да получат специализирано болнично лечение в друга държава  - членка, трябва да получат предварително разрешение за това от своята здравноосигурителна институция. Предварителното разрешение се дава от компетентната институция с издаването на формуляр Е 112. …”

Въпреки бездействието и безразличието на държавата и „ненамесата” на НЗОК, Дани заминава на 10 януари 2009 г. за Ашау, където на 11 януари 2009 г. ще бъде приет в болницата и на 12 януари ще бъде проведена операцията.

Нека му пожелаем от все сърце тя да бъде успешна и да протече безпроблемно!

Нека Новата 2010 година му донесе много здраве, сила и смелост, за да се справи и с това предизвикателство!

Бъди здрав, Дани и нека Бог да те пази!

Нека Новата Година бъде и за всички нас по-здрава, по-добра и нека има повече светлина в душите ни!

Последно променен на Четвъртък, 01 Юли 2010 20:28
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Банер
 

ВходБанерБанер

Сърдечни благодарности на "Трансленд" ООД за неоценимата помощ и съдействие

***


Банер

Специални благодарности на всички мамчета от форума на BG-Mамма, които се включиха в тази инициатива и решиха да помогнат на Данко.


Банер

Също така бихме искали да благодарим от сърце на целия екип на Нова телевизия, и най-вече на Костадин Филипов. Журналистът, който узнавайки за Данко от форума на BG-Mamma, ни потърси сам. Потърси ни, за да се запознае с Данко, за да запознае и вас с него, да ви направи съпричастни към неговия зов за помощ, чрез ефира на Нова телевизия. И при това - съвсем безкористно, човешки и от сърце! Благодаря!