Малко повече за Данко разказва неговият татко:
Написано от Мила Бурова   
Неделя, 11 Февруари 2007 00:42

 

Данко е едно слънчево и много добро дете.
Обича всичко, което и другите деца обичат. Обича футбола, но няма как да играе. Обича животинките. Обича и компютъра, който в момента е едно от малкото му развлечения.
Целият му ден е уплътнен с учене и гимнастика, почти постоянно е затворен вкъщи.
Иска да е пръв във всичко и е много амбициозен. Невероятно упорит е. Например докато се научи да кара колелото си - пада, става, рани, кръв, но не се отказва.
Най-голямата му страст са колите. Мечтата му е да кара Ферари.
Специалист е по колите - гледа предавания за коли, познава ги всичките, почти вманиачен е на тази тема.
Обича да се вози и иска някой ден сам да кара. Засега кара в компютърните симулатори. А се вози само в легнало положение.
Седящото положение е забранено от лекарите.
Засега не ходи на училище, а учителите му го посещават вкъщи, за което сме им изключително благодарни. Не му е проблем ходенето до училището, а това, че трябва задължително да стои прав, а там се налага да седи.

Допустимите позиции са прав или легнал.

Но въпреки това Данко е отличен ученик. Средният му успех е 5.60. Учи с желание, така както изпълнява всичките си задължения – съвестно.

Сутрин, след като се събуди, има 2 часа почивка - без шини, може да се обърне по корем, да се подпре на лакти и да почне да учи - математика и всичко останало.
Иначе спи задължително по гръб, с изпънати и разтворени крака, без възможност да се движи-фиксиран от шините и други специални приспособления.
Вечер преди лягане отново има 2 часа почивка –свалят се шините и тогава може да си поиграе на компютъра.

Мечтата му е да проходи и да бъде самостоятелен. Сега се налага непрекъснато да има някой с него, за да му помага.

Харесва му да плува.  Харесва му всичко, в което се чувства самостоятелен.

Харесват му и конете, харесва ездата. До болницата на д-р Чавдаров е конна база "Хан Аспарух". Там има специално обучен кон, на който яздят децата с ДЦП, при което изпълняват конкретни движения и процедури под контрола на кинезитерапевт.
Язденето на това конче е едно от най-любимите му занимания. След операцията обаче това е недопустимо и така  Данко е лишен и от едно от малкото си удоволствия.И едно уточнение за шините:

Сменят се по преценка на лекарите, в зависимост от растежа. Това не означава веднъж годишно, а когато се наложи. Интервалът не е фиксиран.
Прегледите са на 6 месеца и тогава се решава.

 
Банер
 
БанерБанер

Сърдечни благодарности на "Трансленд" ООД за неоценимата помощ и съдействие

***


Банер

Специални благодарности на всички мамчета от форума на BG-Mамма, които се включиха в тази инициатива и решиха да помогнат на Данко.


Банер

Също така бихме искали да благодарим от сърце на целия екип на Нова телевизия, и най-вече на Костадин Филипов. Журналистът, който узнавайки за Данко от форума на BG-Mamma, ни потърси сам. Потърси ни, за да се запознае с Данко, за да запознае и вас с него, да ви направи съпричастни към неговия зов за помощ, чрез ефира на Нова телевизия. И при това - съвсем безкористно, човешки и от сърце! Благодаря!