Историята ПДФ Печат Е-мейл

Данко Миленов Атанасов

 

Роден е на 23.05.1995 година.

На възраст 1 г. и 2 м. му е поставена диагноза Детска церебрална парализа.
На 2 г. и 4 м. постъпва в центъра за деца с церебрална парализа „Света София”.
На 3 г. в ортопедичната клиника в Горна Баня е направена операция на ахилесовите сухожилия на детето.
Оттогава многократно е провеждано рехабилитационно лечение, включващо електростимулация на мускулите, парафин, кинезитерапия по Бобат и Войта. Допълнително е проведен лечебен курс с Ботокс и барокамера.
Допълнително са посещавани логопед и психолог с цел контрол на психичното развитие на детето.
По насока на д-р Радославова от „Света София” е направен преглед в ортопедична детска клиника в Ашау, Германия, където е назначена неотложна операция поради ред причини: растежа, настъпилите усложнения вследствие неестествената позиция на тялото, луксация на дясната тазобедрена става, деформация на глезените, вследствие повишеното тегло на детето. Операцията е от изключителна важност за по-нататъшното развитие на детето. Но цената ѝ е непосилна за родителите му.
След мобилизиране на всички роднински финансови сили, необходимите за операцията средства са осигурени. Безценна помощ в този момент оказва една католическа организация за подпомагане на деца, която осигурява сума от порядъка на 12000 евро.
В същото време Българското правителство и Министерството на здравеопазването отказват да предоставят дори средствата, полагащи се за подобна операция в България.

Въпреки всички трудности операцията е извършена успешно и детето има значителен напредък в развитието си и невероятен резултат в цялостната си кондиция.
След операцията прави първите си сравнително нормални крачки с помощта на специално изготвени шини. Шините са строго индивидуални, изработват се специално за всяко дете в зависимост от размера на крачетата му. Те са комбинация от две части: долни – до коляното и горни – от коляното нагоре. Цената на долните шини е 5000 евро, а на горните 2000 евро. Без тях Данко не би могъл да продължи своя път напред.
Това трябва да продължи до края на пубертета, когато завършва интензивния растеж.

***

На 21.02.2007 г. е подадена нова молба до Министерството на здравеопазването. Молбата е за финансова помощ за ежегодното подновяване и подмяна на шините на детето. Ще публикуваме отговора на Министерството веднага щом бъде получен.

***

 
Банер
 
БанерБанер

Сърдечни благодарности на "Трансленд" ООД за неоценимата помощ и съдействие

***


Банер

Специални благодарности на всички мамчета от форума на BG-Mамма, които се включиха в тази инициатива и решиха да помогнат на Данко.


Банер

Също така бихме искали да благодарим от сърце на целия екип на Нова телевизия, и най-вече на Костадин Филипов. Журналистът, който узнавайки за Данко от форума на BG-Mamma, ни потърси сам. Потърси ни, за да се запознае с Данко, за да запознае и вас с него, да ви направи съпричастни към неговия зов за помощ, чрез ефира на Нова телевизия. И при това - съвсем безкористно, човешки и от сърце! Благодаря!