Малко повече за операцията и рехабилитацията ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Мила Бурова   
Неделя, 07 Март 2010 14:05

Мина повече от месец след операцията на Дани.

В момента той, заедно с родителите си е отново в Ашау, където всеки ден посещава клиниката за рехабилитация.

Самата операция е продължила близо 7 часа. Била е сложна и трудна операция. Направени са 2 разреза. Единият до бедрената кост, а вторият при тазобедрената става. Самата процедура се е състояла във взимане на кост от бедрената кост и изграждането на ямката на тазобедрената става с нея. Поставени са 2 импланта – единия на бедрото, а втория в тазобедрената става, които следва да бъдат махнати след година и половина.

В началото, след операцията, Дани можеше само да лежи и то в специално направен блок от пресован дунапрен, който фиксира двата крака и не им позволява да се събират. На петия ден след операцията  лека полека започна да сяда, като същевременно започна и рехабилитацията, а 2 седмици след операцията се прибраха живи и здрави у дома, където Дани продължи да следва режима, предписан от рехабилитаторите.

В момента той и родителите му са отново в Германия. Направени са контролни преглед и рентгенова снимка. Бедрената кост  все още не е напълно зараснала, но Дани вече е направил първите си крачки. По време на рехабилитацията той се учи да контролира натоварването върху крака, посредством специална серия упражнения за правилно натоварване на таза и гърба, както и за правилна позиция на тялото. При стъпване натоварването на десния крак не трябва да е повече от 15 килограма. Също така има и плуване два пъти седмично.

За 24 март е насрочен следващият контролен преглед, като отново ще бъде направена и рентгенова снимка.

Дано резултатите са добри и той и родителите му се приберат скоро у дома!

Последно променен на Неделя, 07 Март 2010 14:33
 
Операцията е приключила ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Мила Бурова   
Сряда, 13 Януари 2010 09:01

Здравейте,

 Съвсем кратичко, но носещо добра вест съобщение получих снощи от Милен. Предавам го тук дословно, на всички, които вчера стискахте палци на Дани, изпращахте му положителна енергия и пожелания за успешна операция:

"Всичко е минало добре. Дани е в реанимация."

Smile Това е засега.

Последно променен на Сряда, 13 Януари 2010 09:10
 
Втора операция на Дани ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Мила Бурова   
Неделя, 03 Януари 2010 18:13

Мили приятели, за съжаление резултатите от проведения на 17 април 2009 г. редовен преглед не бяха добри, противно на това, което очаквахме и на което се надявахме.

След направена рентгенова снимка на таза, докторите са установили отклонение от нормата с 34% на десния крак. Лекарите са обяснили, че това отклонение се е получило вследствие на бързото израстване на Дани в последните няколко месеца (около 10 см.). То причинява и болките в тазобедрената става, които той има.

Налага се да се направи нова операция на Дани: пластика на покрива на ямката на тазобедрената става, чрез която ще се коригира това отклонение и ще позволи по-нататъшно успешно продължаване на терапията, до пълното израстване на Дани.

Ако операцията не бъде извършена навреме, това ще доведе до усложнения и пълно износване на ставата, което ще наложи поставянето на изкуствена става: много по-сложна, опасна и скъпа операция.

За да не отидат напразно всички усилия, направени до момента от Дани, от лекарите и родителите му, а и от всички вас, които помагате, най-доброто решение е да бъде извършена операцията на покрива на ямката на тазобедрената става.
Датата е насрочена за 12 януари 2010 година.

През тези няколко месеца от април досега Дани продължи да спазва досегашния си режим, като към него рехабилитаторите от клиниката включиха и допълнителни упражнения.

След операцията ще бъдат поставени нови шини и Дани ще продължи да следва двигателния режим, изготвен от рехабилитаторите.

На 27 април 2009 г. от медицинския директор на клиниката в Ашау бе изпратена оферта за операцията, анестезията, и престоя от 3 седмици на обща стойност 13,786.21 Евро.

Тази оферта не включва лечението от главния лекар и снабдяването с помощни материали и средства, за които ще бъде необходима допълнителна сума, като окончателния й размер ще бъде ясен едва след приключване на стационарния болничен престой.

В момента по сметките на Дани има 29,130 Евро, които са предвидени за следващите смени на шините, както бе по първоначални прогнози.

Сумата, необходима за операцията е извънреден и непредвиден разход.

Освен необходимите минимум 14,000 Евро, този път родителите му се нуждаят от финансова подкрепа за осъществяване на самите пътувания до Ашау.

Затова Милен и Мария се обърнаха към няколко немски фондации, подпомагащи лечението на деца в чужбина, с молба за съдействие. Списъкът с тези фондации бе предоставен от Урсула Бланке – социален работник към клиниката в Ашау. Две от тези фондации: AWD-Stiftung Kinderhilfe и Franz Beckenbauer Stiftung се отзоваха и отпуснаха част от необходимите за операцията и престоя средства, а именно 7,000 Евро общо.

За съжаление тук се налага да ви информираме за поредната безотговорна проява на Българската държава, в лицето на Националната здравноосигурителна каса.

Вече месеци наред сем. Атанасови очакват отговор на подадена от тях молба за официален документ, че НЗОК не може да осигури средства за операцията на Дани. Този официален отказ, издаден от касата е един от необходимите документи, които AWD поиска, за да предостави отпуснатите средства.

Също така месеци наред не е издаден и изисквания формуляр Е 112, който дава разрешение за лечението на Дани в чужбина съгласно:

„ПРАВОТО НА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и европейското икономическо пространство”

„…Съгласно координационните регламенти за социално и здравно осигуряване осигурените лица от една държава - членка, които искат да получат специализирано болнично лечение в друга държава  - членка, трябва да получат предварително разрешение за това от своята здравноосигурителна институция. Предварителното разрешение се дава от компетентната институция с издаването на формуляр Е 112. …”

Въпреки бездействието и безразличието на държавата и „ненамесата” на НЗОК, Дани заминава на 10 януари 2009 г. за Ашау, където на 11 януари 2009 г. ще бъде приет в болницата и на 12 януари ще бъде проведена операцията.

Нека му пожелаем от все сърце тя да бъде успешна и да протече безпроблемно!

Нека Новата 2010 година му донесе много здраве, сила и смелост, за да се справи и с това предизвикателство!

Бъди здрав, Дани и нека Бог да те пази!

Нека Новата Година бъде и за всички нас по-здрава, по-добра и нека има повече светлина в душите ни!

Последно променен на Четвъртък, 01 Юли 2010 20:28
 
Край на кампанията ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Мила Бурова   
Събота, 21 Юли 2007 09:54

Както вече ви информирахме, семейството на Дари – Дора, Росен и Лора, решиха да дарят останалите неизразходвани средства, за да помогнат на други деца, които имат нужда от подкрепа! Това е жест, който трогна всички ни дълбоко, и думите за благодарност никога няма да бъдат достатъчни, за да изразим колко много означава за нас тази постъпка, в този безкрайно тежък за тях момент!

С тяхното дарение от 15,000 евро набраните средства за Данко достигнаха 43,104 евро.
Съгласно първоначалните лекарски прогнози това е дори повече от сумата, която ще е необходима за периодична и навременна смяна на шините на Дани през времето, в което той расте. Средствата, които останат, ще бъдат преведени на друго детенце, което има нужда от финансова подкрепа.

Вие можете ли да си представите как се чувстват в момента тези родители – и родителите на Дари и родителите на Дани. Аз не мога. Не мога.

Знам само, че Дани получи подкрепата, от която имаше нужда.
Знам, че стотици хора, познати и непознати, подадоха своята приятелска ръка и това помогна!
Видяхте ли? А изглеждаше невероятно, нали!?  Smile

Другото, което знам е, че нашето слънчево момче е силно и упорито и ще се справи с всички предизвикателства по нелекия път, който му предстои!

Ние сме с него! Ще продължаваме да следим неговите стъпки напред! И редовно ще ви информираме.

Дани заминава за следваща смяна на шините на 01.08.2007 г.
Желаем му лек път и добри резултати!

А сега ми остава приятната задача да обявя, че кампанията по набиране на средства в помощ на Дани ПРИКЛЮЧИ.

Благодаря отново на всички, които с желание се включиха в нея!

И на милите майчици от форума на БГ-Мама    Curtsy

Бих искала да кажа на всички от екипа на www.save-darina.org, и най-вече на Деси Хурмузова – възхищавам се на Доброто, което правите!

Благодаря отново и на Костадин Филипов, журналистът, който направи милионната аудитория на Нова ТВ съпричастна както към призива за помощ на Дани, така и на много други деца!

Благодаря и на приятеля ми Сашо – Александър Атанасов, без когото този сайт нямаше да съществува!

Благодаря!  Smile

 

Мила Бурова
21.07.2007 г.

 
За Хората и хората ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Мила Бурова   
Петък, 13 Юли 2007 10:50

Днес ще се опитам съвсем накратко да ви предам това, което преди малко Милен, таткото на Данко, с развълнуван глас сподели с мен.
Накратко, защото се опитах да намеря думи, с които да изразя начина, по-който се почувствах, но не успях. Трогната, развълнувана, разтърсена, тъжна, радостна – нито една от тези и много други думи не е достатъчно силна.
Затова просто ще ви кажа, че Дора - майката на мъничката Дари, се е обадила снощи на Милен, за да му каже, че останалата сума от събраните за нейното мъничко съкровище средства, тя е решила да разпредели за другите деца, които имат нужда от финансова подкрепа, за да получат надеждата да пораснат здрави и пълноценни, като всички останали деца.
В този неимоверно тежък за нея и цялото й семейство момент, в който освен скръбта човек не вижда друго пред себе си, Дора подари на много други деца надежда за бъдеще. 

Към вас, Хора, които дарихте и продължавате да помагате. Събраните в кампанията средства, не можаха да помогнат на мъничката ни Дари докрай и тя си отиде от нас, но ни вдъхна вяра, вдъхна ни сила и увереност, че трябва да продължим напред.
Ето, мъничка звездичке, мъничка Дари – и от небето ти даряваш надежда на много дечица в беда, много дечица, които имат нужда от съпричастност и обич.
 
В памет на Дари ПДФ Печат Е-мейл
Събота, 02 Юни 2007 13:10

Даринка

Мила звездичке, ти изгря така ярко и угасна така неочаквано, така бързо, така ненадейно.
Остави ни безмълвни, покрусени, с наведени глави.
Но ни научи. Научи ни да бъдем по-добри. Показа ни, че има Хора, които вярват, че могат да променят нещата, които вярват, че могат да си помогнат един на друг в беда, че е важно да имаме желание за това. Ти обедини толкова много непознати в една кауза.
Благодарим ти, мъничко детенце.
Ти ще грееш винаги за нас - на небето и в сърцата ни - и ще продължаваш да даряваш надежда.
Няма думи, достойни да опишат скръбта. Няма думи, с които да изразиш най-искреното си съчувствие и подкрепа към семейство, изгубило най-свидното си - детенцето си.
Думите не стигат, сълзите ще спрат, но в паметта и сърцето ни винаги ще остане спомена за малкото смело момиченце, което спечели обичта на хиляди хора по света.

 
«НачалоПредишна12СледващаКрай»

Страница 2 от 2
Банер
 
БанерБанер

Сърдечни благодарности на "Трансленд" ООД за неоценимата помощ и съдействие

***


Банер

Специални благодарности на всички мамчета от форума на BG-Mамма, които се включиха в тази инициатива и решиха да помогнат на Данко.


Банер

Също така бихме искали да благодарим от сърце на целия екип на Нова телевизия, и най-вече на Костадин Филипов. Журналистът, който узнавайки за Данко от форума на BG-Mamma, ни потърси сам. Потърси ни, за да се запознае с Данко, за да запознае и вас с него, да ви направи съпричастни към неговия зов за помощ, чрез ефира на Нова телевизия. И при това - съвсем безкористно, човешки и от сърце! Благодаря!